FUCK FIS

Pakastin blog - Instituutio syntyy sisältäpäin.

Parikymmentä vuotta lajissa aktiivisena mukana olleena olen jo jonkin aikaa miettinyt ajatusten ja muistojen jakamista. Ajankohta tuntuu taas sopivalta nyt kun rullalautailukin on valittu mukaan Olympia perheeseen. Aloitetaan siis alusta.

Moni nuoremman sukupolven edustaja on saattanut kuulla lausahduksen FUCK FIS satunnaisesti mutta harva tuntee sanonnan syvempää merkitystä. Elettiin lumilautailun kultaista vuosikymmentä 90-lukua. Suomalaiset oli jo vedetty ammattilaisiksi ja kasa suomalaisia kiersi maailmaa kisaamassa. Nousukiidossa ollut lumilautailu oli kapinallista ja uutta. ISF (International Snowboard Federation) järjesti maailman cup kilpailuja ja Flashback raportoi niistä omintakeisella tyyllillään, kaikki oli hyvin.

Samaan aikaan talvi Olympialaiset haki uutta potkua lajeista jotka vetoavat nuorisoon. Kaikessa viisaudessaan Kansainvälinen Olympiakomitea päätti ottaa lumilautailun mukaan Naganon Olympialaisiin 1998. Oikeudet kilpailun järjestämiseen annettiiin ISF:n sijaan kansainväliselle hiihtoliitolle. Soppa oli keitetty. Hiitoliitto aloitti oman FIS maailman cup kiertueensa ja omaan tyyliinsä jokainen kohta tuomaroinnista lähtien tarkasti määritelty säännöissä. ISF taas veti omaa kiertuettaan, joka järjestäen venyi aikatauluissa ja kisarunin väliin saattoi helposti sneikata. Sanomattakin selvää, että ammattilaskijat kiersivät pääosin ISF kiertuetta. Tunnetuin Olympia boikotoija on Terje Haakonsen.

Vaikkakin suomessa oli paljon ammattilumilautailijoita niin taustalla hääri monesti laskijoiden vanhempia. Suurimpina syinä oli lajin nuoruus, ei yksinkertaisesti ollut riittävän kokeneita henkilöitä lajin sisältä taustalle tai niillä joilla olisi ollut kokemusta ja tietoa ei ollut kiinnostusta toimia ”liiton” miehinä. Olympia huuman myötä laji herätti enemmänkin kiinnostusta toimijoissa ja ensimmäiset valmentajat saapuivat lajin ulkopuolelta. Lumilautailu heitettiin Naganon myötä altaan syvään päätyyn ilman että siihen pystyttiin reagoimaan lajin sisältä. Kaikki muutos kuitattiin – FUCK FIS

Kansainvälinen hiihtoliitto vetämässä lumilautailua tuntui samalta kuin painiliitto ohjaisi taitoluistelua.

Suurimpana kehityksen tulppana onkin lumilautailussa juuri ulkopuolisten vetämä toiminta. Kuvaavaa oli, että ensimmäisten lumilautailun maajoukkue leirien aikana silloinen päävalmentaja Kari Piipari oli päättänyt, että mennään porukalla aamulenkille. Aamulla paikalle saapui kaksi tyttölaskijaa, Sebu Kuhlberg näytti persettä ikkunasta ja meni takaisin nukkumaan. Lajin kehityksen kannalta onkin olennaista, että toimijat tulevat lajin sisältä. Sama ongelma on ollut hidasteena myös Suomen Lumilautaliitossa kautta aikain.

Rullalautailussa on otettu Olympialaiset ristiriitaisesti vastaan ja osittain huumorilla höystäen. Lähtökohta Olympia taipaleelle on kuitenkin skeittauksessa parempi, liitossa toimii kaksi skeittaria ajamassa asioita eteenpäin. Todelliset muutokset kuitenkin näkyvät vasta vuosikymmenen päästä.

ISF on jo kauan sitten kuopattu ja laji mennyt eteenpäin monessakin suhteessa. Lumilautailu samoin kuten skeittaus on aina mennyt lajina mennyt eteenpäin sykleissä, laji nousee ja laskee kymmenen vuoden välein markkinoilla. Tällä hetkellä eletään vaikeita aikoja, osittain huonolumisten talvien takia, osittain siksi että lautailusta on tullut hajutonta ja väritöntä. Lumilautailusta puuttuu tällä hetkellä markkinoilla vetovoima ja laji on muuttumassa elämäntavasta yhdeksi urheilulajiksi monien joukossa.

Pakastin Helsinki ry:n kausi numero 17 on alkamassa ja vuosien varrella olemme saaneet olla mukana kasvavan lajin ylä- sekä ala-mäissä. Alusta asti oma ideologiani on ollut järjestää avoin ympäristö kehitykselle, ikään kuin avoin kaveriporukka johon voi liittyä vapaasti. Pääperiaatteena on myös toiminut laskijoilta-laskijoille, innokkaita vanhempia on aina ollut toiminnassa auttamassa ja tulee myös tulevaisuudessakin olemaan mutta valmentajat tulevat lajin sisältä.

Alkavalla kaudella mukana on 9 valmentajaa; kolme alusta alkaen toiminnassa mukana ollutta, kolme pakastimen entistä junioria sekä kolme vahvistusta. Taas uusi kausi ja uudet mahdollisuudet pitää lippua pystyssä - FUCK FIS

Instituutio syntyy sisältäpäin.

Mikko Rapila
Pakastin Helsinki ry puheenjohtaja
Ammattivalmentaja 1998-2006