Kausi 16-17 / Suomen Lumilautaliitto / SM17

Tulevaisuus ja menneisyys paketoituna

Pakastin Helsinki ry kausi 16-17

Kausin nro17 päästiin aloittamaan liikuntamyllyssä marraskuussa ja lumilla joulukuussa 2016.

Valmentajia: 10
Uusia jäseniä: 11
Valmennuskertoja: 34
Talma: 16
Liikuntamylly: 18
Kuvauksia: 3

Järjestimme kauden alussa kampanjan Talman kanssa, jonka kautta saimme mukavan määrän uusia innokkaita jäseniä. Lumilla aloitimme 8.12.2016 tapojen mukaan Old School sessareilla. Kauden aikana oli tarkoitus järjestää kuvaukset Talman ulkopuolella, lumen puutteen vuoksi kuvaukset tehtiin Talmassa. Perinteinen hod dog – kauden lopetus järjestettiin la 1.4.2017.

Kiitos Talmalle taas hyvästä talvesta. Jatketaan toimintaa tässä laajuudessa taas syksyllä.Lumilautaliitto

Ensi vuonna kolmekymmentä vuotta täyttävä suomen lumilautaliitto (1988 Suomen Snowboardliitto) on vaappunut hitaasti eteenpäin. Liitto on ollut historiansa aikana enemmän tai vähemmän kritiikin kohde joka vuosi. Osittain aiheetta ja välillä jopa aiheesta. Kuitenkin liiton kulloinenkin toiminnanjohtaja on omalta osaltaan tuonut jotain uutta ja eteenpäin vievää toimintaan.

Oma katsaukseni kattaa rajallisesti kaudet 1998-2017. Keskitytään nyt kuitenkin enemmän kahteen viimeisimpään. Mats Lindfors 2007-2014 sai nostettua tukisummat vastaamaan lajin tarpeita sekä viestintään palkattiin lajin sisältä pätevä henkilö. Mika Andersson 2015- on saanut toiminnan näyttämään ulospäin ammattimaisemmalta ja liiton visuaalinen ilme sekä viestintä on parantunut huomattavasti. Seuraavat kehittämiskohteet löytynevät toimintaa jo kautta aikain vaivanneet tulosvastuun parantaminen sekä lajijohtaminen.

Alkutalvesta tapasin Talmassa Tuomo Ojalan, joka oli juuri valittu lumilautaliiton uudeksi puheenjohtajaksi. Samalla ovenavauksella lumilautaliiton hallitukseen otettiin Jari ”pässi” Tuoriniemi sekä Antti Bergman. Kaikki kolme arvostettuja toimijoita lumilautailun parissa. Keskustelimme liiton ja lumilautailun tämänhetkisestä tilasta suomessa.

Keskustelussa kävi nopeasti ilmi, että liitossa painitaan edelleen osittain samojen asioiden kanssa kuin 2000-luvun alussa. Tarkoitus ei ole kuitenkaan tässä kirjoituksessa mennä syvemmälle liiton ongelma kohtiin vaan keskittyä lumilautaliiton suhteeseen jäsenseurojen kanssa. Liitto kuitenkin yrittää edistää yhteistä asiaa.

Mikäli halutaan ymmärtää kokonaisuutta, on katsottava menneisyyteen.

Lajiliiton tehtävä on toimia lautailijoiden etujärjestönä; järjestää kilpailut/koulutus/edustusjoukkueet, toimia yhteistyössä jäsenseurojen ja kansainvälisten lajiliittojen kanssa sekä edistää lajin tunnettavuutta suomessa.

90-luvun lopussa valtion urheilulle myönnettävät tukirahat olivat kiinni harrastajamääristä ja liitto yritti saada laskijoita rekisteröitymään erinäisin keinoin, kilpailuihin pääsemisen ehto oli kuulua johonkin seuraan, lisenssi jne. Käytännössä haastava tehtävä lajille jossa yksilöllisyys ja vapaus olivat vahvasti esillä. Seuratoiminta oli vielä lapsen kengissä. Elettiin byrokratian kulta-aikaa ja käytännössä kaikissa muissa lajeissa ensimmäinen toimi oli liittyä seuraan ja siten saada konkreettisesti selvää dataa harrastajamääristä. Osittain tästä tarpeesta seuroja perustettiin 2000-luvun alussa.

Monesti näitä sääntökukkasia kierrettiin; Pakastimen edeltäjä HKL (Helsingin Kaupungin Lumilautailijat) oli hyvä esimerkki. Seura jota ei koskaan rekisteröity mutta antoi laskijoille muodollisen luvan laittaa seura lähtölistaan sitoutumatta mihinkään.

Tänä päivänä tukirahat ovat toiminnasta riippuvaisia. Olisiko aika aloittaa seurojen tukeminen laskijan tarpeesta katsottuna?

Moni saattaa tässä vaiheessa ihmetellä miksi lumilautaseura on vahvasti esillä?

Vastaus on yksinkertainen: 90% lukiolaisista/kilpailijoista tulee seuroista. Lumilautaliiton jäsenseuroilla on liittokokouksissa äänioikeus, liittokokouksissa äänestetään hallitus joka palkkaa toiminnanjohtajan. Tässä yhtälössä olisi parannettavan varaa.

Viimeiset kaksi vuotta Pakastin Helsinki ry on kuulunut Suomen Rullalautaliittoon koska koemme ettei Suomen Lumilautaliitto panosta riittävästi kotimaantoimintaan.

SM17

Levin suomenmestaruus kilpailut on kilpailtu ja tähän voisi kirjoittaa kuinka hyvä sää kisoissa oli ja ketkä menestyivät.

Kuitenkin ensimmäisen kerran Half Pipe on jäänyt pois kisaohjelmasta. Ongelmia kuulemma koneen kanssa. SM-kisat on viimevuosina seilanneet Vuokatti-Ruka väliä joissa molemmissa puitteet kunnossa. Yksi syy lähteä Leville oli saada paikalliselle paipille lisää käyttöä, jotta rakentaisivat sen myös tulevina vuosina.

Kaikki suomen tämän hetken ammattilaisista on alkujaan pipe laskijoita

Suomessa on parhaimmillaan ollut samaan aikaan kaksi kilpailevaa pipe kiertuetta. Suomi Cup ja Youngster-kiertue. Suomi Cuppia järjestettiin talkoo hengessä seurojen kautta joka johti laadun heittelemiseen, joissain oli kaaret erikorkuiset ja taas toisaalla homma toimi hyvin. Youngster – kiertue (2005-2011) Pulp Active yrityksen järjestämänä.

Suomi on kuitenkin pieni maa jossa rajallinen määrä laskijoita ja olikin selvää ettei talkoo hengellä pärjätä tässä kilpailussa. Youngster veti pidemmän korren ja sen loppuaikoina liiton kisoissa kävijämäärät putosivat. Samaan aikaan big air sekä slopestyle lisättiin virallisiin kisaformaatteihin, joka osaltaan vähensi kuningaslajin viehätystä; enää ei tarvinnut osata haastavaa pipeä ollakseen ammattilainen. Ongelmalliseksi yksityisten järjestämissä kilpailuissa tulee viivan alle jäämä summa. Kun summa tippuu kisat loppuu.

Tästä ei lumilautaliitto ikinä onnistunut nostamaan pipeä takaisin omalle paikalleen.

Otin asian esille liittokokouksissa 2011,2012,2013 jonka jälkeen 2014 järjestettiin kaksi junioreille suunnattua pipe leiriä.

Pipe laskeminen tulisi aloittaa mahdollisimman nuorena ja oman haasteensa yhtälöön tuo se fakta ettei suorituspaikkoja juurikaan enää ole. Superpipen tulo antoi monelle keskukselle hyvän tekosyyn lopettaa kalliin pipen teko kokonaan. SM-kilpailut ovat olleet monelle ainoa paikka nähdä laadukasta laskemista livenä. Talmalle iso hatunnosto hyperpipestä.

Suomessa on tällä hetkellä 6 pipeä (Levi, Ruka, Pikkusyöte, Vuokatti, Kasurila, Talma) Olympialajissa. Todennäköisesti ensi vuonna 5 eikä 2022 Olympialaisissa nähdä yhtäkään suomen edustajaa pipessä.

Mikko Rapila